RSS feed

De éérste stap die je moet nemen wanneer je niet weet waar je moet beginnen

Geplaatst op

Ik ging laatst op bezoek bij een vriendin, die ik maanden niet had gezien. Ze was onlangs verhuisd en vond het leuk dat ik langskwam, maar ze waarschuwde mij: “Let niet op de rommel. We zijn nog aan het klussen”. Ik liep voorzichtig verder en kwam in opgeruimde huiskamer. Op een mooie lichte tafel stond een vaas orchideeën. Er stond een kast, een bank en nog wat dozen in de hoek van de huiskamer. Het zag er niet uit als een bouwval.

Ze vertelde me vervolgens dat ze met te veel klusjes tegelijk in huis bezig was dat ze het overzicht niet kwijt is geraakt. In de kinderkamer wilt ze de kozijnen schuren en verven. Ze heeft de gordijnen voor haar slaapkamer gekocht maar nog niet opgehangen. En ze twijfelt welke kleur ze de muren van het trappengat gaat verven. Kortom ze was ontmoedigd en daardoor kwam ze niet door haal lijst heen.

“Ik krijg de klusjes maar niet gedaan. Er is nog zo veel te doen! Ik weet niet waar ik moet beginnen.” Ik vroeg haar waar ze behoefte aan had. “Wat heb je nodig om daadwerkelijk de klusjes te klaren?”

“Ik wil graag weten waar ik aan toe ben. Wat ik moet doen en wat het me aan tijd gaat kosten. Dat zal me veel rust geven.” De tip die ik haar gaf was:

Maak het voor jezelf makkelijk; zorg voor overzicht!

1)      Inventariseer: Schrijf per ruimte allés op wat er nog moet gebeuren. Zowel kleine als grote klussen zet je op de lijst. Bepaal daarna wát je ervoor nodig hebt om de klus af te maken. Is dat vooral tijd die je vrij moet maken om de gordijnen op te hangen of heb je hulp nodig bij het verven van de gangkast.

2)      Maak een keuze: Bepaal nu welke ruimte je het eerst wilt aanpakken. Je kunt de ruimte kiezen die redelijk snel klaar kan zijn. Of juist de ruimte die belangrijk voor je is. Door je op 1 ruimte tegelijk te richten boek je sneller resultaat. Wanneer het ´af´ is heb je een goedgevoel en ben je gemotiveerd om met de volgende klus aan de slag te gaan.

3)      Bepaal je doel: Stel aan de hand van de klusjes van de ruimte/kamer vast wanneer je het project klaar wilt hebben. Bepaal wanneer je met elke klus gaat beginnen en/of afmaken. Heb je hulp nodig? Zorg er dan voor dat je goede afspraken maakt: wie doet wat en wanneer.

We hebben samen het overzicht gemaakt. Elke week streept ze een klus van haar kluslijst. Ik trots en zij trots J.

Heb jij nog een tip hoe je overzicht krijgt en houdt? Ik hoor het graag van je.

Advertenties

Volgende »

  1. Pingback: Tip van de maand: De 10 praktische stappen om alle klusjes in huis afmaken « Low Budget Restyling

  2. Pingback: Tip van de maand: De 10 praktische stappen om alle klusjes in huis af te maken « Low Budget Restyling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: