RSS feed

Tip van de maand: De 10 praktische stappen om alle klusjes in huis af te maken

Er zijn tientalle redenen waarom je nóg steeds klusjes in huis moet doen. En net zo veel redenen waarom je juist wel ervoor moet zorgen dat ze wel gedaan worden. Wanneer je echt aan de slag wilt lees dan mijn laatste artikel: “ De éérste stap die je moet nemen wanneer je niet weet waar je moet beginnen”.

Er zijn grote en er zijn kleine klusjes. Grote klusjes kosten over het algemeen meer tijd, geld en moeite. Om deze soms lastige vervelende en tijdrovende klusjes af te maken is het belangrijk dat je precies weet wat je nodig hebt om de klus snel en makkelijk te klaren.

Kleine klusjes zoals gloeilamp vervangen kost ook tijd, geld (als je geen gloeilamp hebt moet je deze kopen) en moeite (de oude vervangen door de nieuwe). Het is uiteindelijk niet veel werk, maar je moet er wél tijd voor vrijmaken!

Nu weet je WAT er gedaan moet worden en WAAROM het belangrijk is dat je de klusjes afmaakt. De volgende stap is om het nu ook daadwerkelijk uit te voeren.

HOE zorg je ervoor dat je de klussenlijst, die je wellicht al hebt,  op een makkelijk en snelle manier vermindert en zelfs helemaal afmaakt? Ik zeg altijd:

Een goede voorbereiding en planning is het halve werk. Maak het jezelf makkelijk zodat je snel aan je klus kan beginnen en in korte tijd kan afmaken.

De 10 praktische stappen om alle klusjes in huis af te maken:

1 ) Maak een lijst van de alle dingen die jij graag gedaan wilt hebben in en om je huis.

2 ) Schrijf achter elke klus wat er gedaan moet worden, wat er nodig is om de klus te klaren, hoeveel tijd het je gaat kosten en hoeveel geld.

3 ) Bedenk en bepaal of jij de klus zelf kunt doen of dat iemand anders dat beter/sneller kan. En vraag deze persoon of hij/zij deze klus voor jou ( of samen met jou) kan doen. Geef ook duidelijk aan wanneer de klus af moet zijn.

4 ) Stel prioriteiten. Welke klussen zijn belangrijk? Welke klussen zullen de meeste verandering in je huis brengen? Welke klussen kosten weinig tijd en moeite en kunnen daarom snel gedaan worden.BV een kast/ hoekje opruimen kan binnen enkele minuten geklaard zijn.

5) Bepaal wanneer je de klus afgerond wilt hebben. Als het om een bepaalde reden niet af is gemaakt op die dag, stel dan een nieuwe datum vast waarop je denkt het af te kan hebben.

6 ) Maak jouw persoonlijke klussenplan. Hierbij bepaal je wat je eerst gaat doen, wat je daarvoor nodig hebt en wanneer het af moet zijn. Houd hierbij rekening met de benodigde tijd, geld en beschikbare´klusser(s)´.

7 ) Maak een lijst met kleine beloningen die je kunt gebruiken om jezelf te motiveren. ( Bv kopje thee met een heerlijk gebakje, lekker een uurtje lezen in een spannend boek. En na een grote klus mag je jezelf ook wel verwennen met een dagje shoppen, of niet?)

8 ) Schrijf achter iedere klus welke beloning je jezelf geeft als deze is afgerond. Gebruik hiervoor de lijst die je hebt gemaakt bij stap 7. Door tussen de ´vervelende´ klusjes jezelf af en toe iets leuks te gunnen, kun je je focus makkelijker vasthouden, ben je gemotiveerder en pak je de volgende klus makkelijker op.

9 ) Hang de kluslijst ergens op waar je dagelijks naar kan kijken. Bespreek deze lijst met je partner, kinderen of een vriendin. Zo weten ook anderen dat je de klussen af wilt maken en is het als een stok achter de deur. Als jouw kinderen weten dat ze naar het park gaan wanneer jij de klus af hebt, zullen zij jou hieraan herinneren en wie weet helpen ze je misschien ook.

10 ) Kom in Actie! Wanneer je een klus af hebt vink je deze weg of streep je het door. En beloon jezelf en/of iemand anders die de klus heeft geklaard.

Nu je weet WAT je moet doen, WAT je nodig hebt en WANNEER je de klussen af wilt hebben moet je het nu gewoon DOEN!

Lukt het je niet om het alleen te doen? Vraag je partner, zus, vriendin of buurvrouw om het samen te doen. Kom je er toch niet uit? Laat het me even weten. Ik help je graag op weg om de klusjes in huis gedaan te krijgen.

Wil je hier meer over weten kijk dan op mijn site www.lowbudgerestyling.nl.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: