RSS feed

Het stappenplan om effectief op te ruimen

Gastblog van Ellie Norden van Handen uit de mouwen.

Wanneer je weet waar je moet beginnen met opruimen moet nu de handen uit de mouwen halen!  Heb je geen idee? Lees dan deze blog van Ellie.

Het stappenplan om effectief op te ruimen bestaat uit 4 simpele stappen.

Stap 1:

Neem alles wat je gaat je opruimen, stuk voor stuk in je handen. En neem bij elk voorwerp de beslissing: bewaren, of niet bewaren. Dit klinkt natuurlijk veel makkelijker dan het is. Soms is het antwoord niet zo simpel. Eigenlijk wil je de meeste dingen wel bewaren. Vraag je dan af, of je er blij van wordt. En ga eens in je geheugen terug wanneer je het voor het laatst hebt gebruikt. Als je er blij van wordt en/of je gebruikt het regelmatig, dan is het de moeite waard om het een plekje te geven in je huis. Is dit niet het geval, neem dan vandaag nog het besluit om het je huis uit te doen.

Stap 2:

Beslis bij alles wat je weg wil doen, waar je het naartoe wil brengen. Er zijn een aantal goede opties:

MARKTPLAAATS, LEGER DES HEILS, KLEDINGBANK, WEGGEVEN AAN MENSEN DIE HET NIET ZO BREED HEBBEN, KRINGLOOPWINKEL, MILIEUSTRAAT

Wat je ook beslist, doe het vandaag!! Als je het uitstelt, is de kans groot dat de spullen er volgende week nog staan. Hoe langer het blijft staan hoe moeilijker het wordt om het weg te brengen.

Stap 3:

Verdeel je stapel met spullen die je wil bewaren, nu in twee categorieën : HIER OPRUIMEN en ELDERS OPRUIMEN

Dat betekent dat je beslissingen gaat nemen over de plek waar je het wil bewaren. Als je met een kastje bezig bent, is het logisch om er weer spullen in te doen. Leg er spullen in die je gebruikt in de buurt van dat kastje. Bevindt het kastje zich onder het fornuis, leg er dan de pannen in en niet de afstandsbediening. Die leg je in de buurt van de televisie. Heb je besloten welke spullen terug gaan in het kastje, maak het kastje dan even schoon en leg de spullen er in.

De spullen die je elders gaat opruimen, leg je in de desbetreffende ruimte. Maar let op!! Ga het daar niet opruimen. Later kom je op die plek terug. Vandaag focus je alleen op die ene plek.

Stap 4:

Geef jezelf een beloning!! Ja, je leest het goed. Het is je gelukt om een plek waar jij je het meest aan ergerde, (hoe klein ook) op te ruimen. Bovendien heb je alle overtollige spullen het huis uit gedaan. Je beloning hoeft niet veel geld te kosten. Het kan een lekker kopje thee met iets lekkers zijn, een bosje tulpen, een uurtje op de bank met een goed boek… Wat jij leuk vindt. Jij hebt het verdiend!!

Heel veel succes met opruimen!!

Advertenties

Eén reactie Volgende »

  1. Pingback: Effectief opruimen: Hoe doe je dat? « Low Budget Restyling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: