RSS feed

Loslaten in 3 stappen

Veel moeders hebben moeite om los te laten. Het begint al bij de geboorte van hun eerste kind en en wordt moeilijker naarmate de kinderen ouder worden (dat heb ik me laten vertellen J ) Als moeder geef je alles zodat je kinderen het goed hebben. Je zorgt dat ze goed eten, je verzorgt ze, zorgt voor een goede opvoeding en basisschool.

Maar op een bepaald moment vragen je kinderen zelf om los te laten. Dit gebeurt niet letterlijk met die woorden. Het gaat geleidelijk. Je merkt het door de manier waarop ze reageren op de dingen die je normaal gesproken altijd hebt gedaan. Je bereidt altijd de lunchdozen, helpt je kleuter aankleden en pakt de schooltas in van je 13-jarige dochter. Maar sinds kort vergeten je kinderen regelmatig hun lunchboxen mee te nemen, het is een drama met het aankleden en raakt je dochter regelmatig haar schooltas ´kwijt´.

Als het gaat om haar kinderen is een moeder bang om los te laten of iets te veranderen.  

Dit kunnen tekenen zijn dat je iets moet veranderen of op z´n minst aandacht moet geven. Dit heeft allemaal te maken met het loslaten van een gewoonte, gevoel of routine, die niet meer bijdraagt aan datgene wat je wilt bereiken. Je voedt je kinderen op zodat ze zelfstandige en verantwoordelijke individuen worden in de maatschappij. Misschien is het tijd om je 13-jarige dochter te leren hoe ze haar tas inpakt, of niet?

Loslaten wordt makkelijker wanneer je weet wat je wilt voor je gezin, werk of je leven.

Hieronder volgen de 3 stappen die je helpen om los te laten van spullen, slechte gewoonten en routines die niet bijdragen aan het realiseren van je dromen, wensen en doelen ( of die van je gezinsleden).

Stap 1: INTENTIE – Je ultieme droom, wens of doel

Om los te laten, dingen te veranderen of te verwijderen uit je leven(stijl), moet je dus weten wat je belangrijk vind. Hierdoor wordt je bewust van de dingen die je dagelijks doet, en herken je de dingen die niet bijdragen aan jouw dromen, wensen en doelen.

Je kunt pas loslaten als je weet wat je wilt behouden

Stel dat je meer wilt gaan genieten van je gezin en niet altijd gehaast en gestressd de dag door wilt komen. Dit is je intentie; wat je diep van binnen wilt. Stel jezelf de vraag: Wat doe je nú om te genieten van je gezin? Een tweede belangrijke vraag is: Wat belemmert je om van je gezin te genieten? Is tijd of geld het probleem? Of heb je de rust er niet voor om écht te genieten?

Dit brengt ons naar de tweede stap:

Stap 2: BEWUSTWORDING – Wat draagt NIET bij aan jouw INTENTIE?

Er zijn honderden dingen die je kunnen belemmeren je dromen te bereiken. Enkele daarvan zijn herinneringen uit het verleden (oude schoolagenda´s, schoolboeken etc. ) maar ook meubels en spullen in huis (rondslingerende papier, oude boeken, dozen waar je nooit in kijkt, kleding die je nooit draagt).

Stel dat je wens is: meer genieten van je gezin. Dan is het denkbaar dat je te veel tijd besteedt aan je werk, het huishouden en alles eromheen dat je veel minder waardevolle tijd met je kinderen hebt.

Ook slechte gewoontes en routines, die je heel lang onbewust doet, zorgen ervoor dat je geen actie ( of verkeerde acties) onderneemt en je dromen nooit realiseert. Een slecht gewoonte leidt tot een slechte routine: je gaat iedere avond laat naar bed en staat vermoeid op. Gestressd zorg je ervoor dat de kinderen op tijd naar school gaan, om dan met een kop koffie en opstart problemen aan je werkdag te beginnen.

Stap 3: HELDERHEID – Wat heb je NODIG om LOS TE LATEN ?

Wanneer je weet wat niet bijdraagt aan je dromen, wensen en doelen, vraag jezelf: Wat heb ik nodig om die spullen, slechte gewoonten en routines los te laten?

Stel je je hebt een rommelig huis(houden) waardoor je vaak veel tijd verspilt aan opruimen, zoeken en schoonmaken. Wat je dan nodig hebt is een systeem waarbij je snel en makkelijk dagelijks je huishouden op orde houdt. Wellicht vind je het moeilijk om er achter te komen wat er verandert kan worden in je dagelijkse huishoudelijke routines.

Vraag iemand je te helpen met het opruimen van rommel, loslaten van spullen en organiseren van je huis(houden) zodat je meer tijd en energie vrij kunt maken om te genieten van je gezin (Jouw intentie). Een personal organizer of coach helpt je je huis en huishouden organiseren zodat je weer rust krijgt in je hoofd en in je leven.

Wanneer je weet wat je écht wilt (intentie) en bewust bent wat wel en wat niet bijdraagt aan je dromen, wensen en doelen (bewustwording), dan weet je ook wat je nodig hebt om los te laten (helderheid).

Door deze 3 stappen kun je bewust keuzes maken, beslissingen nemen en kom je in Actie!Omdat je handelt vanuit je intentie!

Hoe krijg je helder wat je écht wilt zijn, doen of hebben? Een creatief manier om je dromen helder te krijgen is om deze visueel te maken door middel van een visionboard. (Lees hier de data van de workshop. Het aantal plaatsen is beperkt).

Wat laat jij op 1 januari 2012 los? Zijn dit spullen, slechte gewoonten of routines?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: