RSS feed

5 Creatieve activiteiten die jonge kinderen zelfstandig kunnen doen (terwijl jij thuis onderneemt)

Geplaatst op

Je hebt van die dagen… Vandaag is jouw werkdag en je hebt een aantal belangrijke taken die je wilt afronden. En dan wordt je gebeld door de juf: je kind is ziek en of je hem wilt komen halen. Natuurlijk! Eenmaal thuis rent en springt je kleine zieke manneke het hele huis door. Wie is hier ziek?

Tja, niets aan te doen. Als thuis ondernemende moeder besluit je toch verder te gaan met je werk en gaat achter je computer. Maar om de 5 minuten wordt je afgeleid: je kind wilt weer wat eten of drinken, wilt een speelgoed wat bovenop de kast ligt of wilt even een liedje voor je zingen… Hoe schattig ook… Soms wil je gewoon een uurtje je werk kunnen afmaken.

Zelfstandig werken

Wanneer je voor een korte tijd wilt werken, bijvoorbeeld een half uurtje of een uurtje, kijk dan of je oppas kunt regelen. Misschien kan grote broer of zus met hem spelen of kan hij bij de buurtjongen gaan spelen. Maar als je geen oppas kunt regelen dan is het handig als je kind even iets voor zichelf kan doen. Het is niet altijd even makkelijk om iets te bedenken wat hij zelfstandig kan doen en ook nog leuk vindt om te doen. Kijk en luister daarom goed naar je kind; wat kan hij nu? En zoek samen naar een aantal creatieve activiteiten die hij zelfstandig kan doen.

Activiteitendoos

Maak hiervan een lijst en verzamel de benodigde spullen in bijvoorbeeld een opbergdoos of leg alles bij elkaar op een boekenplank of kast. Wanneer jij even wilt werken kan je samen met je kind iets uit halen om te doen.

Hierbij geef ik je 5 activiteiten die kinderen zelfstandig kunnen doen:

1)   Knutselen

Kinderen vinden het fijn om te knutselen. Geef ze een vel papier, met wat kleurpotloden en ze zijn een tijdje zoet. Kleinere kinderen kunnen tekenen, oudere kinderen kun je laten verven of knippen. Laat de kinderen zoveel mogelijk zelf de spullen klaarzetten en deze ook weer opruimen. Tip: hou het simpel. Bewaar alles op een centrale plek.

2)   Lezen

Verzamel een aantal interessante leesboeken (geschikt voor ieder kind). Vertel ze dat je nog een half uurtje gaat werken en dat ze tot die tijd even lekker kunnen lezen. Ik stimuleer mijn dochter om aan haar broertje voor te lezen. Zij voelt zich dan groot en hij krijgt alle aandacht van zijn zus J Tip: leg een kleed met wat kussens op de grond en ze voelen zich snel op hun gemak.

3)   Voorlees CD´s

Voorlees CD´s zijn geschikt voor alle leeftijden. Hierdoor motiveer je kinderen om zelf ook te gaan lezen. Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden, ook al kunnen ze nog niet lezen. Tip: Voorlees CD´s kunnen prijzig zijn. In de bibliotheek zijn ze ook te leen.

4)   Spelletjes

Afhankelijk van de leeftijden en interesses van je kinderen kun je ze laten spelen met puzzels, lotto of memory spellen. Bekijk of ze de spellen ook zelfstandig, zonder hulp van mama, voor langere tijd kunnen spelen. Tip: Kies er een 3 tal en berg die op de centrale plek.

5)   Leerzame computer spelletjes

Vanaf een heel jonge leeftijd kunnen kinderen goed omgaan met de computer of laptop. Als je een computer hebt die je niet (of zelden) gebruikt, kun je je kinderen leerzame spelletjes op laten spelen. De kinderen hebben plezier en leren tegelijkertijd. Tip: Geef duidelijk aan hoe lang ze op de computer mogen, vaak vinden kinderen het vervelend om te stoppen. (Leerzame kinderprogramma´s op televisie of DVD kunnen ook.)

Kind op kantoor

Soms vinden kinderen het al prima als ze in de zelfde ruimte als jou zitten en je kunnen zien. Indien je ruimte in je kantoor ruimte hebt, plaats daar een tafeltje met stoeltje zodat ze kunnen knutselen. Kan je je werk en/of laptop naar de woonkamer verplaatsen? Leg een kleed en kussen neer in de woonkamer, zodat ze ontspannend naar een voorleesverhaal kunnen luisteren.

Wanneer dit allemaal niet werkt en je niet de rust hebt om te werken, leg je erbij neer. Het kán even niet anders… Plan je taken voor een ander moment en ga wat leuks met ze doen.

Wanneer je kostte wat het kost toch wil blijven doorwerken raak je gefrustreerd. Deze negatieve energie voelen je kinderen ook en dat zal de sfeer in huis niet bevorderen.

Kan je werken terwijl je kinderen thuis zijn? Zo ja, hoe doe je dat? Hoe hou je ze bezig? We horen graag jouw tips die ons, thuis ondernemende moeders, helpt te ondernemen terwijl de kinderen thuis zijn.

Advertenties

Eén reactie Volgende »

  1. Pingback: Kindproof! | MyMeubelTips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: